Novi natječaj HNB-a za likovno rješenje kune na eurokovanici

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila novi Otvoreni natječaj za izbor likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom, prepoznatljivim elementom hrvatskog grba, u pozadini

Kako je priopćeno iz HNB-a, likovnim rješenjem smatrat će se izrada: idejnog rješenja – grafičkog prikaza sa slikovnim i tekstualnim detaljima kojim se prikazuje osnovni motiv i izgled nacionalne strane na kovanici od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini u dvodimenzionalnom obliku te izvedbenog rješenja – kojim je u trodimenzionalnom modelu izvedeno idejno rješenje u sadrenom, plastičnom ili drugom čvrstom materijalu.

Za potrebe stručnog odabira i davanja mišljenja o prijedlozima likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj osniva se Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini, dodaje se u priopćenju.

Za članove žirija imenovani su ugledni hrvatski umjetnici i znanstvenici: red. prof. art. Petar Barišić, dr. sc. Tomislav Bilić, red. prof. art. Tomislav Buntak, dr. sc. Dragan Damjanović, Tatijana Gareljić, Kažimir Hraste, Vatroslav Kuliš, Lazer Rok Lumezi i red. prof. art. Ante Rašić.

Koordinatorica rada žirija je viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo, a u njezinoj odsutnosti koordinator je viceguverner Bojan Fras.

Kako je priopćeno, sastav žirija od umjetnika i stručnjaka doprinijet će kvalitetnoj procjeni profesionalnih i umjetničkih dosega ponuđenih rješenja.

Žiri će razmotriti sve prijedloge likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj te odabrati najmanje tri, a najviše pet najuspješnijih prijedloga likovnog rješenja bez određivanja ranga (završni odabir prijedloga likovnih rješenja). Nakon odabira, žiri će, uz pisano obrazloženje, dostaviti Komisiji za novac odabrane prijedloge te će, na poziv Komisije za novac, sudjelovati u daljnjem razmatranju predloženih likovnih rješenja.

Završni odabir prijedloga likovnih rješenja žiri je dužan izvršiti i dostaviti Komisiji za novac najkasnije do ponedjeljka, 14. ožujka 2022. Ako žiri zbog bilo kojeg razloga ne može donijeti odluku u roku, završni odabir ovlaštena je utvrditi Komisija za novac.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: tportal

Pratite nas na društvenim mrežama!