Prosjak osuđen na 5 dana zatvora, 84 kn koje je dobio od ljudi uplaćene u proračun RH

Dvadesetosmogodišnji prosjak Petar proglašen je krivim jer se u studenom prošle godine ispred Konzuma u Novoj Gradišci ‘odavao prosjačenju’. Prekršajni sudac osudio je Petra na pet dana bezuvjetnog zatvora, a oduzet mu je i sav novac koji je tog dana isprosio, cijelih 84,30 kuna.

U presudi je opisano kako je prosjak “stojeći kod ulaznih vrata, držeći otvoren dlan lijeve ruke u kojoj se nalazio kovani novac, građane koji su ulazili ili izlazili prosio novac govoreći da nema primanja ni što za jesti izazivajući kod građana samilost.”

Time je, dodaje se, počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega je dobio pet dana zatvora. U zatvor se mora javiti po pozivu suda, kada presuda postane pravomoćna, javlja Danica.hr.

Novac koji je isprosio uplaćen u proračun
“Okrivljenom se također oduzima imovinska korist ostvarena prekršajem u iznosu od 84,30 kuna, koja se ima uplatiti u Državni proračun Republike Hrvatske u roku od 15 dana”, stoji u presudi.

No ni to nije sve jer mora nadoknaditi i troškove prekršajnog postupka u iznosu od 100 kuna. Ako to ne napravi, bit će pokrenuta prisilna naplata. Petar se nije pojavio na sudu, nije poslao obranu, a nije ni obavijestio sud o promjeni adrese.

Policajac svjedočio u postupku
U postupku je ispitan policajac koji je rekao da su toga dana građani dojavili da čovjek prosi ispred ulaza u Konzum. Opisao je kako je otišao na teren i zatekao Petra pred ulaznim vratima s ispruženim dlanom lijeve ruke u kojemu su bile kovanice koje je isprosio.

Policajac je dodao i da se Petar pozivao na teške životne prilike kako bi izazvao samilost. “Kod okrivljenog sam pronašao 84,30 kune kovanica koje je isprosio od građana koje sam mu oduzeo te su uplaćene u državni proračun. Okrivljeni učestalo prosi kod Konzuma i u prolazu na pijacu”, rekao je.

Izvor: telegram.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!