140 godina od prve telefonske linije u Zagrebu – posjetite izložbu u Tehničkom muzeju

Na svečanom otvorenju izložbe „140 godina telefona u Zagrebu“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla prigodnim riječima obratila se izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić.

Osvrnuvši se na davnu 1881. godinu, pet godina nakon patentiranja izuma telefona u SAD-u te godinu dana nakon velikoga potresa koji je pogodio Zagreb, ravnateljica Uprave Deranja Crnokić podsjetila je na vrijeme kada je prvi put telefon zazvonio u Zagrebu. Dodala je kako od tada pratimo ubrzani razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije, od prvih telefonskih poziva koji su ručno posredovani do moderne tehnologije mobilnih mreža i digitalnog doba u kojem živimo. Uz povijest razvoja telefonije u Zagrebu, izložba tematizira i doprinos zagrebačke industrije, zatim neupitan utjecaj tog fenomena na stanovnike te posljedično na gospodarski, upravni i kulturni razvoj samog grada. Zajedničkim osmišljavanjem i realizacijom tematskih projekata poput ovoga doprinosi se većoj vidljivosti muzejske djelatnosti, istaknula je Deranja Crnokić i dodala kako je suradnja muzeja i drugih ustanova temelj unapređenja muzejske djelatnosti uključujući razvoj nove publike i inovativna predstavljanja muzejske građe.

Izloženim predmetima iz fundusa dvaju muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i HT muzeja u Zagrebu, predstavljen je povijesni i tehnološki razvoj javne telefonije u Zagrebu. Trajni je doprinos temi povijesti hrvatske telekomunikacije i opsežni katalog koji prati izložbu s povijesnim pregledom te izvornim fotografijama.

Izložba će biti otvorena do 24. travnja.

MInistarstvo kulture i medija

Pratite nas na društvenim mrežama!