Imendan danas slave osobe imena Natalija

Zadnji dan ožujka, ali i prvi dan prosinca, rezerviran je za sve Natalije koje danas slave svoj imendan. Ime Natalija jedno je od češćih imena u Hrvatskoj, a danas ovdje živi preko pet tisuća ovakvih imenjakinja.

Ime Natalija, porijeklom je iz latinskog jezika, te se smatra da potiče od imena “Natalia” ili “Natalis”, ili pak od riječi “natalis”, koja nosi značenje “dan rođenja Isusa Krista” ili “Božić”, kao i “dan radosti”, “slavlje”, “svetkovina” i “dan sreće”. Upravo iz tog razloga, ovo ime je i sinonim za imena poput Božana ili Božica te Marija ili Magdalena, koje označavaju “radost Kristovog rođenja” ili ime “Majke Božje”.

Ime Natalija davano je djevojčicama koje su rođene na Božić, ali se u današnje vrijeme takav običaj više ne prakticira. Natalija ima i neka druga značenja – ona koja je rođena radosna, žena koja donosi sreću i slavlje, sretna i rođena pod sretnom zvijezdom, ona koja je dar od Boga, Božja kći, bezgrešna i milosna. Ime Natalija ima razne varijante u svjetskim jezicima, a neke od njih su pak – Nathalie, Natália, Nataša, Natalia, Nata, Natka i Natali.

Izvor: zadovoljna.hr, Fozo: rkž

Pratite nas na društvenim mrežama!