Pogledajte na koje se proizvode i usluge od 1.travnja smanjuje PDV

Vlada je nedavno donijela paket mjera kako bi ublažila udar poskupljenja na građane.

Jedna od bitnijih mjera je snižavanje PDV-a što bi se trebalo osjetiti na cijenama niza proizvoda i usluga kojima se snižava PDV.

Valjda reći i da su neki trgovački lanci već snizili cijene na proizvode na koje se snižava PDV, i prije nego što odluka o nižem PDV-u stupa na snagu.

PDV pasti s 25 na 5 posto na maslac i margarin. S 25 na 5 posto smanjuje se i PDV na isporuku prirodnog plina i ta će se stopa primjenjivati od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. S 25 posto na 5 posto snižava se i PDV za ulaznice na sportska događanja natjecateljskog ili revijalnog karaktera, kao za kulturna događanja.

U drugoj skupini su proizvodi i dobra kojima se PDV spušta s 25 na 13 posto i u tu kategoriju spadaju proizvodi koji se smatraju “menstrualnim potrepštinama”, a to su higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk.

PDV će se s 25 na 13 posto smanjiti i ogrjevnom drvu, peletima, briketima i sječki, a toliko će se smanjiti i PDV na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica

A s 13 na 5 posto pada PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, zatim na jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla.

Toliko se snizuje i PDV na isporuku živih životinja – goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, kao i za isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, prenosi RRiF.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV za isporuku svježih ili rashlađenih kobasica ali i za živu ili rashlađenu ribu, potom mekušce, rakove (kao što su jastozi, hlapovi, škampi, kozice), potom i za svježe ili rashlađeno povrće, korijene, gomolje, svježe i suho voće i orašaste plodove te za jaja.

Ono što će najviše zanimati poljoprivrednike, s 13 na 5 posto snižava se i PDV na sadnice i sjemenje, potom na gnojiva i pesticide te druge agrokemijske proizvode te na proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV na ulaznice za koncerte, donosi N1.

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!