U rujnu ipak neće svi umirovljenici dobiti usklađene mirovine

Usklađivanje mirovine iz drugog stupa vrši se po stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, koja je u prethodnom polugodištu iznosila 5,9 posto. No, dio onih koji primaju mirovine iz drugog stupa morat će pričekati isplatu usklađenih mirovina i zaostataka jer zakon ne propisuje rok u kojem to treba biti obavljeno, već je sve prepušteno odlukama mirovinskih osiguravajućih društava.

“Dobili smo mirovinu za mjesec rujan, ali bez usklađenja od 5,9 posto, koliko iznosi stopa promjene indeksa potrošačkih cijena. Naravno da na svojoj stranici, gdje napišu obavijest da je mirovina isplaćena, nisu nigdje napisali kada će se mirovine uskladiti i kada će biti isplaćene, a odgovorili su tek na moj upit. Bit će isplaćene u mjesecu listopadu, zaostaci od usklađenja i mirovina za listopad zajedno, tvrdi umirovljenica Ljubica Kršić za Mirovina.hr.

Dio mirovine iz drugog stupa isplaćuje joj Raiffeisen MOD, a neki MOD-ovi su već isplatili usklađene mirovine.

Iz Raiffeisen MOD-a odgovaraju kako je “Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima propisano da se mirovina iz drugog stupa usklađuje najmanje dva puta godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena za prethodno polugodište kojeg objavljuje Državni zavod za statistiku, no nije propisan datum u kojem se usklađenje mora provesti. Stoga je rok za provođenje isplate usklađivanja poslovna odluka Društva”.

Navode da će usklađenje mirovina iz drugog stupa po stopi promjene indeksa potrošačkih cijena u visini od 5,9 posto za prethodno polugodište provesti s 1. listopadom, a korisnicima će biti isplaćeni i pripadajući zaostaci usklađenja počevši od 1. srpnja. Tvrde da korisnici neće biti uskraćeni za pripadajuće usklađenje propisano Zakonom.

Izvor: mirovina.hr

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!