Cro hobice – pomagala koja često život znače

One su žene ogromnog srca. Izrađuju pomagala u medicinske svrhe koja uvelike pomažu malim palčićima u inkubatoru. Hobice služe u terapeutske svrhe te su svojom konstrukcijom i točno određenim standardom pomno rađene sa puno ljubavi.

Pozvali smo osnivačicu Facebook grupe ”CRO hobice za palčiće” Natašu Gidija koja je začetnica pokreta izrade hobica

1.Recite nam za početak čime se točno bavite?

Uz Željku Hojsak i Martinu Radović, jedna sam od osnivača faceboook grupe CRO hobice za Palčiće (prijevremeno rođenu djecu). Heklamo hobotnice za bebe u inkubatorima za bolnice koje su prijatelji CRO hobica.

Koliko dugo izrađujete hobice, jeste li imali kakvih poteškoća u početku ili ste oduvijek bili tako vješti u izradi?

Grupa je osnovana u 7. mjesecu 2017. godine, svoju prvu hobicu sam napravila nešto prije po uputama iz srpske grupe osnovane s istom namjenom za njihovo područje. Sam početak je bio puno teži nego što sam mislila jer sam do tada sve heklala po crtanim shemama, a izrada hobice ima tekstualno uputstvo, a i išlo mi je jako sporo. Uz to treba paziti da hobica bude čvrsto heklana kako antialergijsko punjenje ne bi izlazilo van. Izradom same hobotnice treba poštivati mjere visine i dužine glave te dužine krakova. Sada se približavam broju 400 i bez obzira što mi je heklanje hobice jednostavno, trebam nekoliko sati da je završim.

Kako ste došli na ideju izrada hobica?

Sve žene koje se bave ručnim radovima, a koriste facebook, nalaze se uraznoraznim grupama za ručne radove. Tako je mene netko ubacio ugrupu Hobotnice čudesnice za područje Srbije, tada sam prvi putčula za njih. Uz malo googla, pomislila sam zašto ne bi i miprobali isto u Hrvatskoj. U istoj grupi naišla sam na ŽeljkuHojsak, koja je hobice radila za US octopus te uz moju mlađu kćer(koja je tehnička podrška) osnovale smo grupu, pozvale žene,prilagodile upute našem podneblju i čekale. Poslala sam upitMinistarstvu zdravstva i čekali smo njihov odgovor, međutim, oni sumoj mail proslijedili neonatološkim odjelima u Hrvatskoj i tako sunam se počele javljati bolnice. Prva je bila bolnica uVinkovcima…sada redovno snabdijevamo 24 bolnice u Hrvatskoj iMostar na njihovo traženje, ali još ima dosta bolnica koje nisuuključene u projekt.

Projekt heklanih hobotnica je počeo u Danskoj 2013. godine kada je mama sjedeći kraj inkubatora svoje prerano rođene bebe, isheklala hobotnicu i dala joj je. Primijetila kako se beba umirila. Projekt se proširio prvo po Danskoj, a kasnije i po mnogim drugim državama.


Što hobice znače za prerano rođenu djecu?

Projekt je odobren i na Kongresu neonatologa u Ukrajini. Ispitivanja su pokazala da se bebe, držeći krak hobotnice, umire, smiri se disanje i otkucaji srca jer ih krak podsjeća na pupčanu vrpcu.


Koliko hobica otprilike izradite na godišnjoj razini?

To je broj do kojeg nikako ne možemo točno doći. Od početka rada grupe napravljeno je preko 3000 hobotnica, neke od njih nisu kod Palčića jer nisu bile u zadanim mjerama, ali i takve hobice nađu svoju djecu. Davali smo hobice na odjele onkologije, specijalnu bolnicu Gornja Bistra, Goljak….. Da bi hobotnice došle do beba treba ih izraditi po određenim uputama, proći provjeru, pranje i sušenje, a bolnice ih samo moraju sterilizirati.


Kakve su reakcije roditelja i medicinskih sestara?

Roditeljisu posebno oduševljeni jer kako neki od njih kažu, naša beba višenije sama u inkubatoru. Samim tim su i roditelji mirniji i lakšepodnose odvojenost od svoje bebe. Reakcije bolnica su različite, alinajčešće pozitivne, a to dokazuju naručivanjem novih hobica. Neželim prozivati niti jednu bolnicu pa tako o negativnim situacijamane pričam.


Što je sve potrebno za početnike koji žele krenuti u izradu hobica?

Postojepočetnice u heklanju i početnice u izradi hobica. Početnice uheklanju trebaju malo pogledati kako se rade bodovi potrebni zaizradu hobice (i za to postoje linkovi u datoteci), a za obje grupepočetnica su bitne upute i korisni linkovi iz grupe, konac 100%pamuk, heklice 2 i 2.5, antialergijsko punjenje za jastuke. Povremenoodržavamo i radionice.

Otprilike stotinjak žena hekla (iz grupe), ali imamo i žena od kojih nemaju sve profil na facebook, to nam je dokaz da se priča širi i izvan društvene mreže.

Imate li kakvu zanimljivu priču vezanu za hobice, je li vam se itko od roditelja javio nakon što je njihovo dijete dobilo istu?

Svakaje priča lijepa na svoj način. Kad je tata Metelko postavio svojuobjavu u grupu, svima su srca bila prepuna sreće, ponosa..

Redovito dobijamo slike beba, zahvale za ovo što radimo. Naravno, ima tu i tužnih priča, neke bebe ne prežive, jedino što roditeljima ostane je cro hobotnica.


Imate i grupu na Facebooku “CRO hobice za Palčiće” tamo dijelite savjete, fotografije izrađenih hobica, o čemu se tu točno radi?

Grupa okuplja heklačice, mame i tate, zdravstveno osoblje, novinare te sve koji nas podržavaju u ovom projektu. Svaka heklačica objavi svoje hobice, pogotovo prvu jer se savjetom puno toga može ispraviti za daljnje heklanje. Zbog proširenja grupe (sada brojimo više od 5700 članova) dvije heklačice smo unaprijedili u moderatore grupe, Ema Cvijić i Diana Hršak su nam od velike pomoći.
Koja je poruka koju biste voljeli poslati ljudima?

Prvaželja nam je da se projektu pridruže bolnice koje jos nisu.

Drugada nam dođe jos heklačica jer su nam svake ruke zlatne.

Hobice traže i roditelji za veće bebe i djecu. Preporuka je da se hobice ne prodaju pa smo došli na ideju da ih dajemo svima koji traže, uz pomoć u materijalu ili financijski (dovoljno je obratiti se bilo kojem administratoru ili moderatoru grupe). Mi nismo Udruga, nego facebook grupa, financiramo se same i ovim putem želim zahvaliti svima koji su nam do sada pomogli. (hs)

Pratite nas na društvenim mrežama!