Dnevne bolnice – izazov za rad u multidisciplinarnom timu glavna tema trećeg Kongresa sestrinstva Koprivničko-križevačke županije

Udvorani koprivničkog kina Velebit je započeo treći Kongressestrinstva Koprivničko-križevačke županije na temu „Dnevnebolnice – izazov za rad u multidisciplinarnom timu“. Svečanomotvorenju dvodnevnog kongresa u organizaciji Opće bolnice „Dr.Tomislav Bardek“ Koprivnica i medicinskih sestara zdravstvenih izdravstveno-socijalnih ustanova u našoj županiji prisustvovali sužupan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine ŽeljkoPintar, županijske pročelnice, ravnatelj bolnice Dr. TomislavBardek Mato Devčić sa suradnicima, predsjednica Kongresa, glavnasestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić,gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, ravnateljizdravstvenih ustanova, crkveni uzvanici  te drugi uvaženigosti.

PredsjednicaKongresa uvodno je istaknula zadovoljstvo što skup na jednom mjestuokuplja medicinske sestre i tehničare iz svih zdravstvenih ustanovana području županije te naglasila kako je reorganizacijazdravstvenog sustava u posljednjih nekoliko godina doprinijela većimzahtjevima spram sestrinskeprofesije. Napomenula je kako su izazovidanašnjice izuzetno veliki za medicinsku struku koja stalno zahtjevavišu razinu obrazovanja na što su i medicinske sestre spremneodgovoriti svojim trudom, marljivošću i stjecajem novih znanja.

ŽupanKoren je okupljene sudionike podsjetio na značajnu ulogu medicinskihsestara i tehničara u pružanju zdravstvene skrbi svim građanima tenaglasio koliko ljudi koji se bave tim zanimanjima pozitivno utječuna brojne živote u nesigurnim vremenima,  nastojeći u praksiostvariti viziju dobrote i altruizma prema drugim ljudima.

Suočenismo s mnogim izazovima i kontinuiranim nedostatkom financija ubolničkom sustavu, no pokušavamo to popraviti na način dakorisnici ne ostanu zakinuti ni u jednom aspektu. Unatoč teškomvremenu svjedočimo velikim investicijama, posebice u našužupanijsku bolnicu u koju ćemo uložiti 50 milijuna kuna i stogazahvaljujem ravnatelju Devčiću i svima koji su doprinijeli tome. Toje investicija koja će u velikoj mjeri unaprijediti zdravstvenisustav i uslugu koju pružamo našim pacijentima. Medicinske sestreuz liječnike su temelj zdravstvenog sustava i Županija ćeodgovoriti na najbolji način da im se pomogne, jer to je sektor okojem svi ovisimo. Na vama je drage medicinske sestre i liječnici,velika odgovornost i znam da ste toga svjesni što potvrđuje i to dadajete sve od sebe i svoj posao ne gledate kroz novac već kaoposlanje i na tome vam čestitam“,naglasio je župan.  

Ravnateljkoprivničke bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku tekazao je kako je tema Kongresa i više nego aktualno posebice jeržupanijska bolnica već desetljećima radi kroz koncept dnevnihbolnica te zbrinjava pacijente u takvom režimu.

Nakongresu ćemo sagledati sve aspekte koji se tiču takvog konceptarada, a tu su  vrlo bitan element sredstva iz europskih fondovakojima se ne ulaže samo u infrastrukturu dnevnih bolnica već ikadrove. Zdravstvena strategija za razdoblje 2020.-2030. predviđavelika ulaganja u obrazovanje liječnika, specijalista,specijalizanata i medicinskih sestara što znači da nam slijedisvjetlija budućnost“, istaknuoje Devčić.

Prigodnimriječima obratila se i predsjednica Hrvatske komore medicinskihsestara Slava Šepec kazavši kako ovakvi skupovi imaju izuzetnoznačenje te pokazuju kako u Koprivničko-križevačkoj županijipostoji jasna vizija razvoja sestrinstva. Naglasila je i potrebuvertikalne edukacije sestara koje ulaze u visoko obrazovanje kako bistekle znanje, a time i još veću sigurnost u obavljanju teškihzadataka svoje profesije.  Prisutnima se obratio i gradonačelnikJakšić koji je naglasio važnost prilagodbe zdravstvenih djelatnikanovim tehnologijama te izrazio nadu da će uskoro doći dozdravstvene reforme koja će podići standard pacijenata na još višinivo.

Nakongresu su brojna izlaganja predavača, liječnika i vodećihstručnjaka sestrinske profesije, kroz teme zbrinjavanje pacijenatakroz dnevne bolnice. Na kongresu će se raspravljati i iskustvima upružanju zdravstvenih usluga na takav način, a kroz usporedbu sdrugim ustanovama u Hrvatskoj, načinom organizacije rada te izmjenominformacija medicinske sestre, medicinski tehničari i liječnici ćezajedno doprinijeti kvaliteti rada i novim idejama.

Pratite nas na društvenim mrežama!