Domaći kolači oduševili brojne posjetitelje 4. Virovske prkačijade

UVirju je danas održana četvrta po redu Virovska prkačijada –Međunarodni festival izvornih kolača koji je i ove godine okupioizniman broj ljubitelja podravskih tradicijskih kolača.Najposjećenijoj Prkačijadi do sada prisustvovali su i župan DarkoKoren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem,predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, županijskepročelnice, saborski zastupnik Damir Felak, članica Uprave PodravkeLjiljana Šapina, mađarski parlamentarni zastupnik Józef AttilaMóring, načelnici susjednih općina te brojni drugi uzvanici igosti koji su uživali u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi slasticačiji je domaćin dio načelnik Općine Virje Mirko Perok.

Centralnidan prvog europskog festival malih tradicijskih kolača obilježen jebogatim programom, a najviše je interesa izazvalo natjecanje uspravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama „Naši stariprkači“ u kojem su sudjelovale udruge žena i samostalne sokačicei domaćice iz središnje Podravine. Kako je kazao predsjednikStručnog i organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević članoviocjenjivačkog povjerenstva: Dragica Lukin, Alma Rekić, MarijaBošnjak, Branko Žufika, Damir Crleni i Gostimir Dragić imali sutežak zadatak u odabiru najboljih kolača koji su oduševili svojomteksturom, ukusom i kvalitetom.

Prijesamog proglašenja ovogodišnjih laureata, prisutnima se obratiožupan Koren pohvalivši organizaciju te istaknuvši kako je„Koprivničko-križevačka županija istinska županija sa srcem“, avelik dio nje je i Virovska Prkačijada zbog koje je Virje protekladva dana središnje kulinarsko mjesto u Hrvatskoj.

Ovoje turistički i gastronomski događaj koji je u kratkom vremenudošao na listu najznačajnijih manifestacija ne samo županije iHrvatske već i svijeta. Hvala načelniku Peroku i svim dragimgostima koji su uveličali priredbu koja uistinu ima ambicijuprerasti u još veći gastronomski događaj. U tome ćemo ih kao iuvijek podržati te s veseljem iščekujemo petu Prkačijadu. Nekanam svima bude vedro i veselo uz ove jedinstvene i posebne delicije“,istaknuo je župan.

NačelnikPerok je također zahvalio svima koji su sudjelovali u organizacijikazavši kako je Virje postalo prepoznatljivo na gastronomskoj kartiHrvatske, Europe i čitavog svijeta. „OpćinaVirje kroz ovu manifestaciju postala je brend u Hrvatskoj što setiče kolača. Manifestacija okuplja slastičare iz cijelog svijeta imi smo po ovoj manifestaciji prepoznati u cijelom svijetu, za to jezaslužno i prijateljstvo s Udrugom Kuhari bez granica preko kojihsvake godine u Virje dolaze eminentni gosti iz svijeta kulinarstva islastičarstva iz cijelog svijeta.Tako ćemo nastaviti i idućegodine, kada očekujemo još više gostiju iz cijelog svijeta“,naglasio je načelnik.

Prisutnimas obratila i Ljiljana Šapina koja je čestitala svim sudionicima tedodala kako će Podravka i u budućnosti uvijek podržavatitradicionalne manifestacije. Načelnik Perok je uručio i zahvalnicegospođi Šapini te županu Korenu na svesrdnoj pomoći kroz ovegodine, dok su članovi udruge “Solinjani“ iz Solina tepredstavnici Turističke zajednice iz Solina uručili prigodnepoklone načelniku, županu i Draženu Đuriševiću zaželjevši jošjače povezivanje s kontinentalnom Hrvatskom.

Nakongovora uslijedilo je proglašenje najboljih pa je tako nagradu zanajbolje aranžiranu tacnus kolačimapripala Društvu žena Gola, i drugo mjesto je pripalo Društvu ženaNovigrad Podravski, a treće mjesto Udruzi žena Hrvatsko srce izDrnja. Najbolje prkače prema ocjeni žirija spremile su žene izUdruge Ružice iz Podravskih Sesveta, drugo mjesto je pripalo Drušvužena Virje, dok je treće mjesto osvojila Udruga žena Goričko srceiz Kunovec Brega.

Posebnaatrakcija bila je izradazvjezdica i slaganjev plasnicu ukoju su bile uključene žene predstavnice svih ulica mjesta Virja,udruge općine Virje, Dječjeg vrtića “Zrno” i žene koje sugostovale na Prkačijadi. Slaganju plasnice koja se sastojala od čaksedam tisuća kolača, priključili su se župan sa suradnicima,nakon čega je uslijedila najveća atrakcija posipavanje plasnice scukoromsvatrogasne dizalice.

Festivalje osim natjecateljskog imao i edukativni karakter pa su takoposjetitelji imali prilike sudjelovati u radionicama i učiti ospravljanju kolača inozemnih kulinarskih stručnjaka, JhirkellyAdams koja je predstavila najpoznatije tradicijske kolače PanameGolleria i cocada te radionicu Prince Wale Soniyiki koji jepredstavio najpoznatiji tradicionalni kolače Nigerije i AfrikePuff-puff.

OvogodišnjaPrkačijada održana je pod posebnim pokroviteljstvom predsjedniceKolinde Grabar Kitarović, generalni pokrovitelj jeKoprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatskikuharski savez, a inozemni pokrovitelj Tasteof peace,Kuhari bez granica. Županijski pokrovitelji događaja su iTuristička zajednica Koprivničko-križevačke županije teTuristička zajednica područja Središnja Podravina, uz podrškugeneralnog sponzora Podravke.

Službaureda župana

Pratite nas na društvenim mrežama!