Djelatnici splitskog Trgovačkog suda odbijaju pokazati Covid potvrde i testove! Upraviteljica pisarnice: ‘Mi smo pravnici, ovo je protupravno‘

Baš kako su i najavili prvoga dana šire primjene Covid potvrda, prosvjednici su se opet okupili u Splitu. 

Ispred Trgovačkog suda, okupilo se desetak djelatnika Suda. Tvrde da ne žele dati svoje zdrastvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a.

Navodno nisu protiv cijepljenja ni testiranja, ali jesu protiv neovlaštenog baratanja njihovim podacima.

– Mi nemamo obavezu to pokazati. Ne radi se o tome tko što ima, ili tko je što napravio, ili nije, nego jednostavno to je pitanje protuzakonito i protuustavno. Mi smo ovdje manje-više pravnici i radimo u pravosudnom tijelu, prema tome bilo bi pljuvanja po samima sebi i pravosuđu kada bismo napravili nešto pod prinudom i ucjenom, a što je protuzakonito i protuustavno – kazala je Višnja Rakić, upraviteljica zajedničke sudske pisarnice na Trgovačkom sudu u Splitu.

Dodala je da su krenuli s određenim pravnim koracima, ali nisu željeli za sada više otkrivati.

– Mi samo odbijamo dati na uvid naše podatke o zdravstvenom  i cijepnom statusu, s obzirom na uredbu EU o zaštiti osobnih podataka, Zaštiti o pravi pacijenata… – istaknula je Rakić.

Istaknula je da do kolapsa neće doći.

– Mi ćemo biti toliko korektni prema našim građanima koji su na isti način prikliješteni i ucijenjeni, da ćemo se organizirati tako da u niti jednom trenutku ne nastane kolaps na sudu – kazala je Rakić.

im/radiokrizevci.hr

Izvor: slobodna dalmacija

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!