Ministarstvo rada: Za sada nećemo dizati dob za odlazak u mirovinu ni penalizaciju

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provelo je analizu mirovinske reforme koja je stupila na snagu 1. siječnja 2019. godine. Iako su govorili da će sindikalni zahtjevi referendumske inicijative ”67 je previše” destabilizirati mirovinski sustav, sada kažu da se to nije dogodilo.

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr,

Ministarstvo rada je objavilo obrazac naknadne procjene učinaka propisa za Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine. Dakle, analizirali su uspješnost najnovije mirovinske reforme. Podsjetimo, reforma se zahuktala u 2018. godini, a plan je bio povećati penalizaciju za prijevremeno umirovljenje i dob za odlazak u starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina. Sindikati su zaustavili potonje promjene i njihovi su prijedlozi postali sastavnim dijelom zakonskih izmjena.

Prisjetimo se i činjenice da je tadašnji ministar rada Marko Pavić govorio kako će sindikalni zahtjevi destabilizirati mirovinski sustav. Kako piše u svježem dokumentu Ministarstva – to se nije dogodilo.

“Primjena Zakona u ovom kratkoročnom rezultatu nije rezultirala značajnim porastom broja korisnika mirovine, a unatoč nepovoljnim demografskim trendovima, kretanja borja osiguranika i korisnika mirovine u zadnjih nekoliko godina ukazuju na pozitivan trend”, stoji u uvodu.

Ministarstvo također smatra kako za sada ne postoji razlog za ponovnim otvaranjem priče o podizanju dobi za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu i povećanjem penalizacije:

“S obzirom da su uvjeti za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu izmijenjeni sukladno referendumskom prijedlogu, a analizom nisu utvrđene negativne posljedice u smislu narušavanja održivosti mirovinskog sustava, za sada ne nalazimo za shodno otvaranje pitanja i podizanja starosne dobi za umirovljenje, kao i propisivanja veće penalizacije za prijevremeno umirovljenje”, stoji u analizi.

mirovine.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!